Ney Psikoloji danışma merkezine hoşgeldiniz.
Boşanma sürecinde çocuk için ne yapılmalı

Boşanmanın çocuk üzerinde ki etkileri

Bir ailenin görünen ya da görünmeyen çatışmaları sonucunda yetişkinler tarafından eski birlik halinin bozulmasına boşanma deriz.

Boşanma bir çocuğun gelişimsel süreçlerini farklı şekillerde sekteye uğratabilecek bir hayat deneyimidir. Çocuklar anne babaları boşandıklarında endişe, üzüntü , suçluluk , öfke gibi zor ve karmaşık duygular yaşarlar. Bu sürecin çocuk için travmatik olup olmamasını her iki ebeveyninde düşünce ve davranışları belirler. Çocukların bu süreci sağlıklı atlatabilmeleri için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı pönemli hususlar vardır :

  1. Çocuğunuza ayrılık veya boşanma hakkında basit ama dürüst bir açıklama yapın, böylece bunun kendi hatası olmadığını anlayabilir.
  2. Çocuğunuza boşanmanın onun suçu olmadığına dair boşanma sürecinin en başında güvence verin.
  3. Dinlemeye hazır olun. Çocuğun duygularını ( üzüntü, öfke, suçluluk vb.) kabul edin ve ona duygularının ve tepkilerinin normal olduğunu hatırlatın.
  4. Çocuğunuza onu sevdiğinizi söyleyin. Çocuklar, ebeveynleri birbirlerini sevmeyi bıraktıkları için, bir gün anne ve babalarının kendilerini de sevmeyi bırakabileceklerine inanabilirler.
  5. Düzenli bir ziyaret planı oluşturun. Çocuklar, ziyaretin ne zaman ve ne kadar süreceğini bildiklerinde kendilerini daha güvende hissederler.
  6. Eski eşinizi çocuğunuzun önünde eleştirmeyin. Eski eşinizin hâlâ çocuğunuzun ebeveyni olduğunu unutmayın; eski eşinizi eleştirdiğinizde çocuğunuzu incitmiş olursunuz.
  7. Çocuğunuzu diğer ebeveyne bilgi göndermek için elçi ve diğer ebeveynin ne yaptığını öğrenmek için de casus olarak kullanmayın.
  8. Diğer ebeveynle yaşadığınız herhangi bir anlaşmazlıkta, çocuğunuzdan taraf tutmasını istemeyin. Çocuklar genellikle her iki ebeveynini de mutlu etmek isterler. Onları seçmeye zorlamayın.
  9.  Çocuğunuzla özel zaman geçirin. Çocuğunuzun size her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Çocuğunuzla günde en az on beş dakika kesintisiz bire bir vakit geçirmeye çalışın.
  10. Ciddi bir ilişki içinde olana kadar çocuklarınızı potansiyel partnerlerinizle tanıştırmayın. Çok sayıda partnerle tanışan çocuklarda bağlanma sorunları ortaya çıkabildiği için bu çocuklar yetişkin olduklarında kalıcı ve tutarlı ilişkiler kurmakta zorluk çekebilirler.

Boşanma sürecinde çocuk için ne yapılmalı

Eğer bu süreci çocuğunuz ve kendiniz için daha sağlıklı şekilde yönetmek istiyorsanız daha fazla bilgi edinmek ve danışmanlık hizmeti almak için iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir