Ney Psikoloji danışma merkezine hoşgeldiniz.
Pedofili nedir

                             

SESSİZ BEDENİN ÇIĞLIĞI!..

Çok uzun zaman önce Freud uygar insanın cinselliğinin ağır hasara uğradığını söylerken acaba olayların bu boyuta geleceğini öngörmüş müdür diye düşünmeden edemiyorum…

            Geçtiğimiz iki yazımızda çocukların mahremiyet eğitimi ve cinsellik eğitimleri ile ilgili yazılarımız olmuştu. Belki her gün bu konu ile ilgili bu kadar yazılar, haberler, araştırmalar vs. olsa da şuan çocuklarımızı korumak için bunları uygulasak ta maalesef bu istismarları gerçekleştiren kişilerin zamanında belki de bu kadar bilinçli olunmadığından dolayı engel olunamıyor ve küçücük bedenler çok büyük olaylara maruz kalıyor.

Pedofili nedir ?

            Pedofili olarak bilinen, çocuklara cinsel arzu ve istek duyan kişiler, bu durumlarının farkında değillerdir ve genel olarak sık sık sahit olduğumuz şekilde iş işten geçtikten sonra küçücük masum bir veya birkaç çocuğumuz madur olduktan sonra adli vaka olarak fark edilmektedir. Bunun nedeni ise bu problemin bireyin kişilik yapılanması ile uyumlu olması ve kendisinin de aslında bu durumun farkında olmamasıdır.

            Pedofilinin tanımı DSM-IV ‘e göre 6 aydan uzun bir süre boyunca, kişide ergenlik dönemine girmemiş çocuklarla ilgili yoğun cinsel dürtülerin gelişmesi olarak tanımlanmıştır.

Tanının konulabilmesi için kişinin en az 16 yaşında olması beklenir. Yine cinsel istismarda bulunacağı çocuklardan en az beş yaş büyük olmalıdır.

Pedofili suç mu hastalık mı ?

            Peki neden oluyor bu pedofili, suç mu yoksa hastalık mı ? Bu durumun kesinlikle kabul edilemez bir gerçetir. Bununla birlikte pedofili  kişiler, beyninde gelişimsel bazı bozukluklar, çocukluk çağında cinsel istismara ya da farklı travmalara maruz kalma ve kişilik bozukluğu olması gibi kompleks bir durum olduğu görülmektedir. Travma açısından bakıldığında kişinin daha önce madur durumda olduğu olayı bu defa tersine çevirerek usta olarak olayı tekrar yaşayıp kendilerini iyileştirmek isterler. Öte yandan zayıf baba figürü ve baskın, korkutucu anne figürü de etken olabilmektedir. Babadan yeterli gücü alamayan ve korkutucu anneden dolayı yetişkin kadınlardan korkan ergen çocuklara yönelebilmektedir.

Pedofili tedavi edilir mi ?

               İdam mı edelim yoksa iyileştirelim mi ? Bu sorunu cevabı için ”İnsanlar neden pedofillere yardım etmeliyiz diye düşünüyor. Takip edilmeli, hapse atılmalı hatta hadım edilmeliler, ama biz pedofillere yardım edersek, belki de taciz edilen çocukları kurtarabiliriz.”
Bu sözler kızı pedofil bir adam tarafından kaçırılan Paul Jones’ a ait.” Pedofiliye nasıl yardım edebiliriz, tedavisi mümkün mü?” diye sorarsak. Bazı kaynaklara göre pedofili tedavi edilemez ya da çok zordur gibi ifadeler bulunmakla birlikte; son araştırmalara göre iyi bir farmakoterapi ( ilaç tedavisi) ve terapiyle tedavi edilebileceği görüşü de bulunmaktadır. Bu kişilerin tedavisiyle birlikte önleme çalışmalarının arttırılması gerekmektedir.

             Ailelere düşen ise çocukların mahremiyet ve cinsellik eğitimleri konusunda daha dikkatli olmalıdır. Çocuklarımız ne prdofili maduru ne de pedofili olsun…..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir