Ney Psikoloji danışma merkezine hoşgeldiniz.
Onlie ve yüzyüze terapi

Yüz yüze konuşmak neden önemlidir?

Yeni iletişim araçlarımız uzaktaki insanlarla konuşmamıza izin vermekle kalmayıp, pandemi ile birlikte yaşam tarzımız haline gelmektedir. Bununla birlikte yüz yüze konuşmak her zaman en iyi iletişim şekli olarak kalacaktır.

Online terapinin önemi

Hiç şüphe yok ki, teknolojiler iletişim kurma şeklimizi değiştirdi. Örneğin günümüzde sosyal ağlar sayesinde yurt dışında yaşayan arkadaşlarla iletişim halinde olmak mümkün. Ancak görüntülü aramalar ve teknoloji bazen yetersiz veya etkisizdir. Bir tür fiziksel temas gerçekleşirken yüz yüze konuşmak en iyi iletişim şeklidir ve her zaman öyle olacaktır.

Skype gibi uygulamaların, farklı şehir ve ülkelerde yaşayan insanların, birbirlerinin yüzlerini görme imkanı sayesinde kendilerini yakın hissederek her gün konuşabilmelerini sağladığı doğrudur. Arkadaşlardan mektup almak için günlerce beklemeye gerek yok, değişim anında yapılıyor. Yine de tam bir iletişim için yüz yüze etkileşimde bulunmak önemlidir. Arkadaşlarınızla telefon görüşmesi yaptığınız bahanesiyle onları görmemeniz tavsiye edilmez.

WhatsApp gibi uygulamalar her gün iletişim kurmamıza ve olayları takip etmemize izin veriyor, ancak arkadaşlarla bir kahve içmek veya akşam yemeği yemekten daha iyi bir şey yok. 

Pandemi ile bunların bir çoğu artık bir tercih olmaktan çıkarak gereklilik haline gelmiş gibi görünse de insan varlığını sürdürdüğü sürece yüz yüze konuşmanın önemin için beş iyi nedenle açıklamaya çalışacağız.

Fiziksel temas ihtiyacı

Fiziksel temasa ihtiyacımız var. Arkadaşlarımızı gördüğümüzde sadece konuşmuyoruz: dokunuyoruz, öpüşüyoruz, sarılıyoruz. Bazı günler daha fazlasına ihtiyacımız var ve basit bir sarılma kelimelerden daha yüksek sesle konuşuyor, her şeyin yoluna gireceğini anlamamızı sağlıyor. Ek olarak, bilimsel olarak konuşursak, fiziksel temas duygusal sağlığı iyileştirir, stresi azaltır ve hoş bir sevgi ve rahatlama hissi sağlar. Ayrıca fiziksel temas ile salgılanan oksitosin hormonu ilişkilerdeki bağlılığı da arttırmaktadır.

Sözsüz iletişimin önemi

Teknolojiler aracılığıyla konuştuğumuzda, sözsüz iletişimle ilgili her şeyi bir kenara bırakıyoruz. İnsan her türlü duyguyu sözsüz ifade etme yeteneğine sahiptir ve bazen bu gücün farkında olmayız. Hiç mesaj yoluyla bir yanlış anlaşılma yaşadınız mı? Hiç sadece bir emoji ile cevap verdin mi? Hiç onlara kızgın olduğunuzu düşünen bir arkadaşınıza destek mesajı göndermek istediniz mi? Yüz yüze konuşurken bu asla olmaz.

Tüm dikkatimiz konuşmada

Teknolojinin faydalarından biri, başka bir şey yaparken sohbete devam etmemize izin vermesidir. Sorun şu ki, böyle yaparak, alınan mesaja gereken ilgiyi göstermeyerek verilecek önemi kaybediyoruz.

Yüz yüze konuşmak, diğer kişinin nasıl hissettiğini bilmenizi sağlar

Görünüm ve zindelik önemlidir, bu yüzden birçok insan flört uygulamalarında ve sitelerinde baştan çıkarmak için yabancıların fotoğraflarını kullanır. Ancak bunun ötesinde, bir kişiyi gerçekte olduğu gibi görmek önemlidir. Belki de kardeşin, gününü ağlayarak geçirdiğinde, işini kaybettiği için harika bir gün geçirdiğini sana mesaj attı. Sevdiklerimiz gerçekten nasıl hissettiklerini bilmeye değer değil mi?

Stres ve kaygıyı daha iyi yönetin

Çoğunlukla, özellikle stresli hayatlar yaşıyoruz, bu yüzden rutinimizin dışına çıkmak iyidir. Bir arkadaşınızı aramak veya mesaj yoluyla sohbet etmek yeterli değildir, çünkü aynı yerde ne yapacağınızı düşünerek kalacaksınız. Bir arkadaşınızla bir toplantı planlayın, birlikte kahve içmeye gidin. Sorunlarınız, hedefleriniz ve duygularınız hakkında konuşun. Böylece ertesi günü kararlılık ve iyimserlikle karşılayabilmek için bu gerekli nefesi almayı başaracaksınız.

Teknolojilerimiz bize her gün çok yardımcı oluyor, bu doğru ama yüz yüze iletişimi de unutmamalıyız. Arkadaşlarımıza yakın kalabileceğimiz ve onları gerçekten neyin endişelendirdiğini bilebileceğimiz onun sayesinde. Ayrıca birbirinizi görmek ve rutinin dışına çıkmak, kaygı ve stresten kaçınmanın en iyi yoludur.

Denemeye değer, değil mi? Telefonunuzu alın ve arkadaşlarınızla terasta veya bir parkta güzel havanın tadını çıkarın ya da ofisinde bir terapiste danışın. Bir el sıkışma zaten bireyde ilginç bir göstergedir, bakışlar, jestler kısacası yüz yüze olmak ayrıcalıklı olmaktır. Online terapi ya da yüz yüze terapi seçeneklerinde de ilişkilerde olduğu gibidir. Konya online terapi ya da yüz yüze terapi tercihlerinizi yaparken bu kriterleri göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

Bazen ise online görüşmede daha rahat olunduğundan bahsedilmektedir. Peki bu ne kadar gerçek ?  Yüz yüze görüşmelerde, heyecanlanmak, terlemek, sesin titremesi ya da bunlardan bir ya da bir kaçının olacağından korku duyulması ise sosyal kaygı, sosyal fobi, anksiyete gibi psikolojik sorunların belirtisi olabilmektedir.  Ney Psikoloji Merkezinde bu sorularınıza cevap arayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir