terapide ilerlemek

TERAPİ NEDİR VE NASIL İLERLER

Birçoğu terapötik çalışmanın nasıl yapıldığını merak ediyor. Kendini keşfetmenin ötesinde, bunu çikolatalı kek metaforuyla açıklamanın başka bir yolu daha var.

Ayşe 35 yaşında. Neden 6 aydan fazla bir işte çalışamadığını anlamadığı için 2 ay önce psikoterapiye gitmeye karar verir. Ayşe şu anda web siteleri geliştirmek için bir firmada çalışıyor. Bu işi elinde tutabilmek istiyor. İş ortamındaki arkadaşlarını ve çalışma ortamını seviyor, yaptığı projeler ilginç geliyor. Fakat kendini kötü hissediyor sanki kötü bir şeyler olacakmış gibi…

Terapisti ile sekiz seanstan sonra birçok sorununu çözdüğünü hissediyor. Özellikle keşfetmeye çok ihtiyacı olduğunu ve can sıkıntısının çabucak azaldığını fark etmişti.  Ayrıca terapötik çalışmasının kendisinin etrafında döndüğünü yani kendisine odaklandığını fark etmeye başlamıştı.

Terapide çalışmak uzun görünebilecek bir yolculuktur.

Bazen neler olduğunu anlamak, terapiste seansa gelirken hayatımızda beklenen değişikliklerle ilişkilendirilir. Fakat bunu anlamak gerçekten yeterli mi? Yani anlamak değişmeyi sağlar mı?

Her zaman böyle değildir. Bilişsel olarak anladığımız her zaman değişimle bağlantılı değildir. Niye peki ? Çünkü kelimelerin ötesinde, önemli bir adım olan bilginin entegrasyonu da var. Şüphe, direnç, duygular ve karmaşık keşiflerle dolu olabilen bir süreçtir bilginin entegrasyonu. Bu aynı zamanda sinir bozucu olabilen engellenme hissini de açığa çıkarır. Kişi kendini karmaşık keşiflerden dolayı engellenmiş hisseder. Ve günlük yaşama aktarılabilen değişim, terapötik alanda, terapistle yapılan alışverişlerde inşa edilir, terapi odasında yaşananlarla başlayan değişim gündelik hayata yansımaya başlar.

Bu noktayı açıklamak için , çikolatalı kek yapmayı öğrenme örneğini ele alalım. Böyle bir metafor, insanları gülümseterek başlayabilir. Hangisi birincil hedefti. Terapiyi gerçekten çikolatalı kek gibi mi yapıyoruz? Elbette bu bir bakış açısıdır, aynı zamanda terapötik süreci tanımlamanın bir yoludur. Çünkü her iki durumda da nasıl olduğu fikri öğrenme meselesidir! Nasıl yapılır ? Nasıl olur ? Bu tür öğrenmenin aşamaları nelerdir? Çünkü terapi bir bakıma öğrenmektir. Aynı zamanda bir şifre çözmedir.

Çikolatalı keke geri dönersek, bütün aileler çikolatalı kek bilgisine sahiptir.  İlk öğrendiğimiz yer, çikolatalı kek için hayatta “nasıl yapılır”ın “aile tarifi” ile harmanlandığımız yer. Malzemeler, karışım, tat, yemek pişirme, tatma, zevk, eleştiri, dogmalar, hata yapma hakkı, nasıl öğrenilir….

Yetişkinler olarak bazıları çikolatalı kek sevdiğini bilir ama nasıl yapılacağını bilmez. Diğerleri onu nasıl elde edeceklerini biliyorlar ama ne kadar iyi olabileceği konusunda gerçek bir fikirleri yok. Diğerleri aile tarifinin koruyucularıdır ve asla ondan sapmazlar. Diğerleri, kek ve çikolatanın çeşitli ve çeşitli yönlerini keşfeden çikolata kompozisyonlarının sanatçılarıdır. Diğerleri çikolatalı keki yasaklayacak çünkü her zaman cehennem oldu ya da kendilerini çok işe yaramaz hissettiler. Bunlar “çikolatalı kek” deneyiminin sadece birkaç örneği.

Ve sonra bir gün “çikolatalı kek” bir sorun haline gelir!

Terapi öğrenmekle başlayacak

Terapist kek hakkında konuşmaya yetkin olacak mı ? Çikolata konuşmak için mi? Sorunlarımı duyacak mı?  Terapist, “iyileşmek” için yolda yürümek isteyen kişiyle görüşmeye başlar. Danışanın “Çikolatalı Kek”in daha barışçıl bir versiyonuna sahip olması için gerekli olacak becerileri deneyimlemesine izin verecektir. »

Ve yavaş yavaş, tüm alanlar yeniden keşfedilecek. Düşünce, duygular, hisler, bağlantılar, anılar, ilişkiler, eylemler…Çikolatalı kekin etrafında şifre çözmek, anlam vermek, görmediklerimizi görmek, unuttuklarımızdan bahsetmek için oradayız.

Yıkın ve yeniden inşa edin. Bazen çikolatalı kek aynı kalır ama onu deneyimleme ve anlama şeklimiz farklı olacaktır. Terapinin sonunda sakinleşir. Danışan, çikolatalı keki kendisi ve çevresiyle uyum içinde nasıl deneyimleyeceğini seçmekte özerk ve özgür hale gelecektir.

Artık her şey daha net olacak; düşünce, duygu ve eylemin üç kaydı üzerinde çalışılacaktır. Geçmişteki Çikolatalı Kek sorunlarıyla ilgili kararlar ne olursa olsun, şimdiki zamanın, şimdiki zamanın kararları, terapinin keşiflerinin vermiş olduğu ve bir çözüme yöneldiği vicdanla verilecektir. Gelecek daha çok seçilmiş, daha net ve sakin olacaktır.

Ayşe’in Çikolatalı keki, ona başkalarıyla ve profesyonel grupla nasıl ilişki kuracağını anlatan malzemelerle dolu bir tarif: Ona hayatta başarılı olmak için acele etmesini ve bir ilişki kurmak için harcanan zamanın boşa harcandığını söylüyorlar. Oysaki çikolatalı kekin başarılı olması için sadece kendinize güvenmeniz gerekir. Aynı zamanda, ona verilen değerler azim, iyi yapılan bir işe saygı ve işte sadakattir.

Yakınlık kavramı, ilişkisel tempo, riskler, korkular ve ötekiyle ilişkideki kaygılar üzerinde çalışmak Ayşe için uzun bir zaman işiydi. Terapötik alanda, endişelere dayanabildiği, nereden geldiklerini anlayabildiği yeri buldu. Terapisti ile duygularla nasıl temasa geçeceğini biliyordu. Yavaş yavaş, terapisti ile dinleme ve fikir alışverişi ilişkisi sayesinde, hayatının konularını, samimiyetini, utancını, korkularını ele almaya cesaret etmek için yeterince güven verici bir alan inşa edebildi.

Ayşe, günlük hayatına devam etmek için artık şirket değiştirmedi, işini kuruyor, her zaman hızlı ve verimli ama farklı bakış açılarıyla. Ve hepsinden önemlisi, kendisi ile uyum içinde ve başkalarıyla barışçıl bir ilişki içinde bunu iyi yaşıyor.

Terapi nasıl ilerler ?

Terapide yürümek, başlangıçtan itibaren tanımlanmış bir yol haritası değildir.

Terapi her saensta yeniden inşa edilen yeniden yıkılan bir süreçtir. Terapi süreleri kişiden kişiye göre değişmektedir. Konya terapi ücretleri ve konya pssikologlar hakkında  bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ney psikoloji olarak terapideki yürüyüşünüze eşlik etmek için yanınızdayız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir