EMDR Terapisi

Travmayı anlamak…

EMDR Terapisi her yaştan insana yardımcı olabilmektedir; çocuklar, ergenler ve yetişkinler için… Farklı türdeki ‘travmaları’ veya bir kez meydana geldiklerinde işlenmemiş olan ve bunları yaşayan kişide acı çekmeye devam eden psikolojik ve duygusal yaraları iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Travma genellikle – büyük T ile – beklenmedik yaşam olaylarına denir ve kişi tarafından kontrol edilmeyen, duygu, düşünce ve davranış biçimleri üzerinde büyük etkisi olan; bunun örnekleri savaş, trafik kazaları veya doğal afetler, depremler, tecavüz veya diğer cinsel istismar deneyimleri olabilir. Ayrıca büyük T ler insan eliyle oluşan ve doğal yollarla oluşan olmak üzere ikiye ayrılır.

Küçük t ler ise hayat içerisinde farkında olmadığımız belki aşağılanma, zorbalık, dalga geçme, hakaret gibi durunmlardır. Küçük t ler genellikle uzun süre maruz kalınan bir durumdur.  

 

EMDR tedavisi nedir?

EMDR terapisi, 1980’lerin sonunda psikolog Francine Shapiro tarafından geliştirilen ve temel amacı kişilerin duygusal hafızaya müdahale ederek travma ve kaygı yönetimi ile ilgili sorunların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak olan bir terapötik müdahale türüdür .

Bu terapi biçiminde, iki taraflı stimülasyon egzersizleri temel bir rol oynar; burada amaç, beynin bir lobunu çeşitli sekanslar boyunca her seferinde farklı bir şekilde aktive etmektir; amaç, klinik hipnoz veya sistematik duyarsızlaştırma gibi diğer terapötik kaynaklardan çok da uzak olmayan bir mekanizma olan bir alışma ve duyarsızlaştırma etkisi elde etmektir.

EMDR terapisinin, deneyimle büyük ölçüde desteklenen ve terapistin gözetimi ve talimatları altında özel egzersizler gerçekleştiren özelliklerinden dolayı, bu tür bir müdahale her yaştan insanda ve aynı zamanda küçük çocuklarda çok faydalıdır. Anılarını ve duygularını yönetme yöntemleri üzerinde çalışabilmek için çok soyut akıl yürütmeyi anlamaları gerekir.

 

EMDR Terapisi kime yardımcı olabilir?

Bu terapi , aşağıdakiler de dahil olmak üzere farklı sorunlardan muzdarip insanlarda yararlı etkiler göstermiştir :

  • TSSBve travma ve stresle bağlantılı diğer bozukluklar.
  • Anksiyete, panik ataklar ve fobiler.
  • depresyon_
  • Yeme Bozuklukları
  • Yaslar ve kayıplar.
  • Fiziksel, cinsel ve/veya duygusal istismar.
  • Uyku bozuklukları.
  • Madde kötüye kullanımı ve bağımlılığı.

Senin için bir adım at; acına son ver, bu mümkün; anahtar da senin içinde. EMDR beyninizi uyararak size yardımcı olabilir: İyileşmenin yolunu en iyi bilen zihninizdir ve o bize öğretecektir. Bedenin bilgeliğine ve Ney Psikoloji merkezi ekibine güven…  

 

Konya'nın en büyük psikoloji ve danışmanlık merkezi

Çözüm Ney Psikoloji Merkezinde

Dilerseniz not bırakın sizi arayalım.